Letalske karte

Skrivnost nakupa letalskih kart

aerofčlot-iljušin Letalske karte so velikokrat kupljene predrago! Ljudje, zlasti kateri potujejo v oddaljenejše države, velikokrat kupijo karto prenagljeno in jo zato preplačajo. Če vemo, da letalske karte na primer v Avstralijo zlahka dosežejo tudi 1000€ in več, potem se nekaj deset ali celo nekaj sto evrov zlahka izgubi zaradi prenagljenega nakupa.

Sam sem kot popotnik, prepotoval preko osemdeset držav in ker sem večino kart nabavljal preko spleta, lahko zatrdim, da je na spletu mogoče najti letalske karte za zelo ugodno ceno. Velikokrat ceneje kot v turistični agenciji. Za primer lahko navedem polet na tihomorske otoke, recimo Cookove otoke, za katere cena lahko kar precej presega 1000€. Povpraševanje z natančnim navodili glede datumov in trajanja potovanja, sem poslal na šest različnih slovenskih turističnih agencij. Nato sem letalsko karto iskal še sam preko spleta. Razlika v ceni med najugodnejšo ponudbo turistične agencije in tisto, ki sem jo sam našel na spletu je bila 450€! V korist ponudbe, ki sem jih odkril na internetu. Pri ostalih agencijah je bila razlika tudi do 700€. Seveda pa takšne karte ni tako lahko najti, kot se morda zdi iz tega zapisa. Potrebno je uporabljati nekatere trike pri kombiniranju letov, poznati je potrebno ponudbo, ki je na spletu skoraj neskončna, in nenazadnje je dobro znati vsaj en tuj jezik in imeti, ter znati uporabljati kreditno kartico.

aeroflot_nyVsekakor klasična turistična agencija omogoča lažji nakup vendar za nekoliko več denarja

Medmrežje je v zadnjem času postalo prava džungla informacij in šele različni iskalniki nam pomagajo, da se lažje prebijamo skozi milijone ponudb. Nekoč so najbolj vztrajni popotniki z majhnim proračunom čakali na letališčih (stand-by) na najcenejše lete v zadnjem hipu. Predvsem čarterske letalske družbe so (in še vedno) v zadnjem hipu zniževale karte, ko so polnile svoje še neprodane sedeže na letalu. V današnjem času ni več potrebno čakati na letališčih, internet je znižal stroške družbam in omogočil, da je ponudba vidna velikemu številu zainteresiranih ljudi. Predvsem takim, ki so časovno zelo prilagodljivi. Prav tako pa je bistvenega pomena, da so tudi glede same destinacije fleksibilni. Nekatere angleške in nemške čarterske letalske družbe še vedno ponujajo super last minute oziroma polete z letalom v 72 urah od nakupa karte, čeprav je tega manj kot pred leti.

Sam sem pred leti v praksi preizkusil nekaj nemških različic. Zadeva je še kako dobro delovala. Te, izredno ugodne karte, so bile na razpolago na spletu v večernih urah in ko plačaš s kartico, ne ostane več veliko časa za pripravo in ‘rajzefiber’. Potrebno je namreč še organizirati pot do, največkrat, nemškega letališča. Cene takšnih kart so bile pravzaprav nerealne.

Around-the-WorldMeni je uspelo leteti preko Atlantika ali Indijskega oceana že nekajkrat za manj kot 200€

Če vemo, da tovrstni poleti trajajo 10 do 12 ur v eno smer, potem je jasno, da z nakupom karte, verjetno letalski družbi nisem pokril stroška. Ampak, očitno so pri nekterih letalskih družbah sklenili, da je bolje prodati določen delež tako cenenih kart in si obenem delati reklamo, kot pa imeti preveč nezasedenega prostora na letalu. V Evropi, ZDA, Aziji, je možno izredno poceni leteti znotraj kontinenta saj obstaja kar nekaj nizko-cenovnih oziroma nizko-stroškovnih (low-cost) prevoznikov. Nekoliko dražje je v Avstraliji, vendar še zmeraj zelo ugodno. Možno je najti dobre in ugodne letalske povezave do nove Zelandije in eksotičnih Tihomorskih otokov.

Pred dnevi sem naredil za pokušnjo načrt zelo poceni poti po Evropi. Za pet poletov v štiri različne države, sem dobil ceno 75€! Seveda z vsemi stroški in taksami. Spet pa je potrebno kar nekaj kombiniranja pri različnih poceni avio-prevoznikih. Naslednja stvar, ki je precej nepoznana so specialne karte okrog sveta. Posamezne ali združene letalske družbe imajo v svoji ponudbi takšne posebne vozovnice. Ko sem pred leti kupoval takšno karto zase, sem jo dobil za dva tisočaka. V karto je bilo vključeno 12 poletov v 11 držav. Ker sem si jo, s pomočjo spletne strani, sestavil po svojih željah, je bila nekoliko dražja od osnovne različice. Najcenejše pavšalne karte okrog sveta pa je mogoče kupiti že za 1100€ ali včasih celo manj. Odvisno do sezone in odhodnega letališča.

Druga možnost je, da vam jo sestavimo mi. Kombiniramo med seboj različne čarterske, linijske in nizko-stroškovne letalske prevoznike. Tudi v tem primeru je mogoče, z nekoliko manj udobja kot pri klasičnih, zelo poceni leteti okrog našega modrega planeta. Vsekakor nekoč epska potovanja okrog sveta, danes niso več tako oddaljena želja…

Za več informacij glede letalskih kart in nakupa le teh, si lahko ogledate spletno stran

www.OkrogSveta.si ali pišete na e-naslov info@okrogsveta.si ali filip@okrogsveta.si